Böker

A XVIII. századra tekint vissza a Böker gyártó.

A növekvő kereslet miatt Hermann és Robert Böker úgy döntöttek, hogy 1829-ben elkezdenek kardok gyártásával foglalkozni. Az 1830-as évben már 2000 darab terméket gyártottak hetente, a gyárban 64 kovács, 47 élező gép és nagyszámú gyári munkás dolgozott.

A kínálat évről évre egyre növekedett, a globális értékesítés bővülésében pedig a családi vállalkozás nagy lehetőséget látott. Ezért Hermann Böker emigrált New York-ba és megalapította a Böker & Co. céget, míg a fiatalabb Robert létrehozta társaságát Kanadában és 1865-ben Mexikóban, amely a Casa Böker néven vált piacvezetővé.

Heinrich csak átkelt a Wupper folyón, hogy eljuthasson Solingenbe, ahol a német evőeszköz ipar virágzott, és megalapította a Heinr. Böker & Co. vállalatot. A Böker család és a tengerentúli unokatestvéreik nagy érdeklődést tanúsítottak a Heinrich új vállalkozásában lévő borotvák, ollók és zsebkések iránt. A II. világháború alatt az Egyesült Államokkal való kapcsolat megszakadt, a solingeni gyár pedig teljesen megsemmisült. A vállalat elvesztette az egyik legnagyobb értékét: a fa-márkajelzéses védjegyet, amelyet amerikai törvények alapján védettek le és még ifjabb John Böker vásárolta meg New Yorkban, hogy megmentse az amerikai és a német termékek további értékesítésére. A háború után az egykori kézművesek visszajöttek, segítettek az épületek és a gyártás újjáépítésében.

Az amerikai leányvállalat az első megrendeléseket vissza helyezte Solingenbe. Néhány éven belül ismét a Böker New York-i leányvállalata lett a legnagyobb ügyfele a németországi Böker gyárnak.

Az 1960-as évek elején a Böker amerikai leányvállalatát eladták a jól ismert Wiss & Sons cégnek, akik a Böker kések gyártását folytatták, hogy más Solingen termékekkel árulják őket. Az 1970-es évek elején a Wiss & Sons céget eladták a multinacionális Cooper Industries vállalatnak. Ez a változás jónak bizonyult a Böker számára, szoros üzleti kapcsolatot és személyes kapcsolatot teremtve Cooperrel, aki visszaállította a Böker nevet korábbi nagyságrendjébe. Ma a Böker márka a sport, outdoor és a gyűjtő kategóriájú kések legszélesebb skáláját kínálja.

A Böker gyár szintén nagy jelentőséget tulajdonít Argentína, Chile és Mexikó dél-amerikai piacainak. Az aktuális védjegy a Treebrand és az Arbolito címkéket tartalmazza. 1983-ban a Salzmann családdal közösen alakult a Böker Arbolito S. A., amely elsősorban háztartási és munkakésekre specializálódott. A folyamatos racionalizálásnak és a termékkínálat bővítésének köszönhetően a Buenos Aires-i vállalat képes ma is világszerte versenyezni.